Speciale aandachtspunten bij Centrum Iris

Somato-emotionele bevrijding

Behandeling van onverwerkte trauma’s en psychische stress

Soms raakt de gezondheid van de mens in de knoei met chronische problematiek. Dit kan vrij belangrijke proporties aannemen, zodanig dat het lichaam niet meer functioneert. Denk bv. aan CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom), fibro-myalgie, depressie… Dit zijn vaak uitingen van het lichaam dat er iets grondig moet veranderen in het leven, en vinden dikwijls hun oorzaak in onverwerkte trauma’s en psychische stress. Trauma’s, zelfs van jaren geleden, zitten opgesloten in de weefsels van ons lichaam en doen het gebrekkig functioneren. De oorzaak daarvan weten ze helemaal niet meer : een niet verwerkt sterfgeval, emotionele manipulatie, incorrekte sexuele benadering in de jeugd, fysieke trauma’s of zelfs aanwezigheid bij extreem geweld en zoveel meer kan aan de grondslag liggen van verandering in gedrag en welgevoelen.

Met de somato-emotionele bevrijding wordt de lading van deze trauma’s verwerkt en komt er energie vrij om het leven weer op te nemen, om het lichaam weer op het gezonde pad te brengen. 2 tot 5 behandelingen kunnen hier een ware doorbraak geven.

HSP: hoog sensitieve personen

Hoog sensitieve personen zijn mensen met een bijzonder gevoelig zenuwstelsel (E. Aron). Daardoor komen meer prikkels naar binnen, of is het houdbaarheidsniveau sneller bereikt en hebben ze last van teveel: geluid, licht, smaken, indrukken…

Op een of andere manier worden ze overweldigd door indrukken die ze opnemen vanuit de omgeving en hindert dat hun levenskwaliteit of hun normaal functioneren. Vanuit bovenstaande visie (somato – emotionele bevrijding) kan ook hun welgevoel verbeteren.

Een studie wees uit dat HSP-ers ook geen vlekkeloze jeugd meemaakten. Wie wel. Evenwel blijkt een stukje van hun persoon nog in een dreiging te zitten. Een pijnlijk gebeuren uit het verleden dat niet volledig verwerkt is en onderhuids voortleeft. Hun zenuwstelsel is niet noodzakelijk gevoeliger, maar staat wel hyper gevoelig en alert! Met andere woorden nog in de modus voor dreigend gevaar. Niet te verwonderen dat al hun zintuigen openstaan en overgevoelig zijn voor prikkels, het is nodig om alert te zijn als er gevaar dreigt. Voor velen is dat gevaar al lang geleden en ook vergeten, maar het blijft doorwerken, zoals reeds in duizenden boeken is beschreven: een variante van PTSD: post traumatisch stress disorder. Een onderzoek wees uit dat de klachten, de last van HSP-ers met gemiddeld 3 punten verminderde op een schaal van 1 tot 10, na 2 behandelingen, een werkelijke vooruitgang in de levenskwaliteit van deze mensen.